Free Joomla Templates by iPage Hosting


Te Brugge  deelgemeente Sint-Michiels in het Tillegembos is op een kleine aarden heuvel een houten kruis opgericht, genaamd het "KRUIS DER GEFUSILLEERDEN". Het kruis vermelde in twee talen "OP DEZE PLAATS GEFUSILLEERD IN DIENST VAN BELGIË 10.11.1942". Tevens staan de namen van de gefusilleerden op het kruis vermeld.
Acht leden van de inlichtingendienst Brave-Bravery veroordeeld wegens spionage en hulp aan de vijand werden er in het grootste geheim in de bossen van Tillegem gefusilleerd op 10 november 1942.
* (Zie wijziging onderaan deze bladzijde)
Het zijn:
- Priester Emmanuel de Neckere van het bisdom Brugge, geboren te Mesen op 2 november 1898, aangehouden te Moeskroen op 31 augustus 1942, werkte tijdens de oorlog als onderpastoor in de Sint-Bartholomeuskerk te Moeskroen, gaf les in het Sint Lodewijkscollege te Brugge en was er stichter van de scoutsgroep aldaar, werkte onder de schuilnaam "Lejeune" voor de inlichtingsdienst Brave-Bravery. Hij was aangehouden onder verdenking van weerstand, sluikpers en inlichtingen, te Brugge tot tweemaal terdood veroordeeld
- Marcel Demeulemeester, geboren te Tourcoing op 26 februari 1912, aangehouden te Moeskroen op 19 augustus 1942. Deze ongehuwde postbode was bijzonder actief als uitgever, redacteur en fondsenwerver van de plaatselijke sluikpers.
- Guillaume Vanzeveren, geboren te Moeskroen op 28 juni 1906, er aangehouden op 26 augustus 1942, was aangesloten bij het Moeskroense verzet sinds begin 1941.
- Pater Alois De Meirsman (Dom Anselme), geboren te Lokeren op 29 maart 1910, aangehouden op 28 september 1942. Na zijn medische studies en militaire dienst ging hij als almoezenier in de benedictijnen abdij van Dendermonde leven. Hij was redacteur van het sluikblad "België Vrij" en actief in de spionage en lid van het Belgisch Legioen (later Geheim Leger). Hij was aangehouden onder verdenking van weerstand, sluikpers en inlichtingen, te Brugge tot tweemaal terdood veroordeeld.
- Antoine Hannoset, geboren te Lebbeke op 16 april 1906, aangehouden op 26 september 1942. Deze goudsmid uit Dendermonde was een van de naaste medewerkers van Alois De Meisman in de sluikpers als vertaler van La Libre Belgique en La Legion Noire. Was actief in de spionage en hield wapens en zendapperatuur verborgen. Hij was op 26 september aangehouden en op 30 oktober terdood veroordeeld wegens spionage en hulp an de vijand.
- René Verleyen, geboren te Sint-Gillis-Dendermonde op 25 januari 1901, aangehouden op 26 september 1942. Was sinds 1941 actief in meerdere verzetsbewegingen o.a. het Geheim Leger, het Belgisch Vrijwilligerslegioen en de Inlichtingendienst Bravery. Terdood veroordeeld wegens spionage en hulp aan de vijand
- Rudolphe Spitaels, geboren te Lokeren op 31 maart 1887, aangehouden op 2 september 1942. Deze industrieel en eigenaar van een fabriek in verfstoffen was sinds 1941 actief in de inlichtingendienst Bravery onder de schuilnaam "Stuss". Was een van de medewerkers van het Moeskroense sluikblad "Le patriote Mouscronnois".
- Joseph (Nestor) De Beck  een gescheiden handelsreiziger uit Jette was als sinds 1941 actief in het verzet, details over zijn activiteiten zijn niet bekend.
De lichamen van de gefusilleerden werden naar een geheime begraafplaats in Hechtel overgebracht.
Bij de opgravingen werd nog een onbekend negende slachtoffer aangetroffen over wie geen gegevens zijn bekend, mogelijks gaat het hier over een Duits militair die ook in het Tillegembos als negende slachtoffer werd gefusilleerd.
De bomen waartegen de slachtoffers in het Tillegembos werden terechtgesteld werden door de bezetter omgehakt om alle sporen uit te wissen.
Na de oorlog kon men slechts bij benadering nog te plaats van de terechtstellingen aanduiden.
Deel uitmakend van dezelfde groep te Brugge gefusilleerd op 9 maart 1943 wegens spionage en hulp aan de vijand: Adhemar Van de Plassche, geboren te Lauwe op 24 maart 1914, aangehouden te Moeskroen op 21 augustus 1942.
 
(*) In het voorjaar van 2020 werd het oorspronkelijke houten gedenkteken ingevloge het rottingsproces voor de teede maal tegenaan de grond afgebroken en vervangen door een nieuw eikenhouten kruis, een afzonderlijke kunsstoffen plaat vermeld thans de namen van de gefusilleerden. Dit kruis werd ingehuldigd tijdens de bevrijdingsfeesten van Brugge op maandag 14 september 2020).
Foto's hieronder.

Kruis gefu 1

Kruis gefusi 2